Rekenen en Wiskunde

Mathe-kings

Mathekings nodigt u uit mee te gaan op een ontdekkingsreis door het Rijk van de Wiskunde, waar enthousiaste, nieuwsgierige kleuters een brug slaan van het Rijk van het Concrete (het kinderlijke denken in beelden) naar het Rijk van het Abstracte (het denken in symbolen), en intussen spelenderwijs kennismaken met de verbazingwekkende wetenschap van de wiskunde.

Bij het bouwen van een stevige brug, en dus van elke brugpijler afzonderlijk, komen er drie fases kijken: in de eerste fase worden zintuiglijk waarneembare, tastbare dingen uit het dagelijks leven van het kind bij de bouw betrokken, in de tweede fase komen er af en toe tekens en symbolen, "getallen" geheten, bij en in de derde fase heeft het kind zich die getallen en symbolen eigen gemaakt, zijn ze hem vertrouwd, en gaat het er als vanzelfsprekend mee om. Een brug steunt op zes pijlers, die worden gevormd door wiskundige concepten: sorteren en classificeren, patronen, getallen, ruimte en geometrie, wegen, meten en vergelijken, en grafische voorstellingen en statistiek.

Jonge kinderen ontdekken de wiskunde door dingen aan te raken, door zich te bewegen, te proeven, te horen, te zien en te creeren. Ze ontwikkelen wiskundige concepten terwijl ze met hun kleine kostbaarheden in de weer zijn en beleven wiskunde als een methode waarmee ze hun eigen wereld kunnen structureren en ontdekken.

Nancy Hoenisch en Elisabeth Niggemeyer laten zien hoe natuurlijk en met hoeveel plezier je waarnemen, denken en kennisverwerving met kinderen kunt trainen, zonder de bezigheden en interesses van de vierjarigen in vaste banen te willen leiden.

Titel: Mathe-kings, Jonge kinderen aan de slag met wiskunde
Auteurs: Nancy Hoenisch & Elisabeth Niggemeyer
Uitgever: SWP Amsterdam
Prijs: € 45,00, tweedehands verkrijgbaar bij Bol.com